Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

The Rite (Η Τελετή)


Πολλοί πιστεύουν πως η έννοια του εξορκισμού υπάρχει και πολλοί άλλοι πώς πρόκειται απλά για μια ψυχική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού αντιμετωπίσιμε με κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Τί ισχύει όμως τελικά;

Η ταινία «Η Τελετή» (The Rite) έχει ως βασικό της θέμα τον εξορκισμό, παρόλα αυτά δεν αποτελεί απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

Πρόκειται όμως για ένα ψυχολογικό θρίλερ που κατάφερε να με τρομάξει και να με κάνει να έχω πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον εξορκισμό και για τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

'Η Τελετή' εμπνέεται από αληθινά γεγονότα, φράση που γενικώς σηκώνει πολλή συζήτηση και ακόμα περισσότερη καχυποψία αναφορικά με το τι συνεπάγεται. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τόσο το είδος του ψυχολογικού θρίλερ όσο και ειδικότερα η ενότητα 'εξορκισμός' έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια την κάτω βόλτα. 

Ύστερα από τον Friedkin και τον αριστουργηματικό 'Εξορκιστή' του, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο φιλμ που να τον πλησιάσει, πόσο μάλλον να τον αμφισβητήσει.

Τα ίδια αναπάντητα ερωτήματα στην εν λόγω ταινία αντιμετωπίζει και ο νεαρός Michael Kovak (Colin O'Donoghue) ο οποίος, προκειμένου να φύγει από το πατρικό του, αποφασίζει να σπουδάσει σε θεολογική σχολή και να γίνει κληρικός.

 Παρόλα αυτά, η πίστη δεν είναι το δυνατό του σημείο, καθώς δεν παύει να αναζητά απαντήσεις στην επιστήμη.

Η ιστορία ξεκινά από τη στιγμή που ο νεαρός δέχεται πρόταση να πάει στο Βατικανό για να παρακολουθήσει σεμινάρια εξορκισμού, και εκεί ο σκεπτικισμός του δε θα καταλαγιάσει.
Εκεί όμως θα γνωρίσει τον Πατέρα Lucas (Anthony Hopkins), γνωστό για τους αμέτρητους εξορκισμούς και τις εκκεντρικές μεθόδους του. 

Οι απόκοσμες εμπειρίες που θα ζήσει στο πλευρό του θα θέσουν σε αμφισβήτηση τα πιστεύω του.

Έχοντας ως ασπίδα την πανοπλία του σκεπτικισμού του, ο Michael προκαλεί τους ανωτέρους του να ψάξουν να βρουν λύσεις στην ψυχιατρική, και όχι τους δαίμονες, στην προσπάθειά τους να γιατρέψουν αυτούς που φαίνεται να διακατέχονται από το Διάβολο.

Μόνο όταν πηγαίνει ως μαθητευόμενος στον εκκεντρικό Πάτερ Lucas  (Anthony Hopkins), έναν πασίγνωστο ιερέα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες εξορκισμούς - αρχίζουν οι αντιστάσεις του να κάμπτονται. 

Καθώς παρατηρεί μία προβληματική περίπτωση που φαίνεται να ξεπερνά ακόμη και τις δεξιότητες του Πάτερ Lucas, αρχίζει να συνειδητοποιεί το μέγεθος του φαινομένου που καλείται να ερευνήσει και το οποίο δεν μπορεί να εξηγήσει ή να ελέγξει ... και έρχεται αντιμέτωπος με ένα κακό, τόσο βίαιο και τρομακτικό, που τον αναγκάζει να αμφισβητήσει όλα όσα πιστεύει.

Οι σκηνές με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κυριευθεί σε σώμα και ψυχή από το κακό, δεδομένου ότι πρόκειται για αληθινές ιστορίες με έκαναν κυριολεκτικά να τρομάξω, τόσο που μου σηκωνόταν η τρίχα σα να με χτυπούσε ρεύμα.

Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου